Meidän adoptio step by step

Dodiin… Suurehkon kiinnostuksen vuoksi aattelin nyt käydä tän meidän adoption etenemisen läpi askel askeleelta.

Eli kuten osa ehkä tietääkin/muistaakin, niin olisimme halunneet laittaa adoption vireille jo raskausaikana. Tämä ei kuitenkaan ollut mahdollista, vaan saimme tylyhkön vastauksen kaupunkimme sosiaalitoimen johtajalta:

”Hei,

Käräjäoikeudelta saamamme vastauksen mukaan hallituksen esityksen ja lain sanamuodon perusteella on selvää, että suostumuksen voi antaa vasta lapsen syntymän jälkeen. Lisäksi Valtioneuvoston asetuksessa adoptiosta todetaan mm. 3 §:n 3 momentissa, että

Jos adoptioneuvontaa on annettu tietyn lapsen adoptoimista varten, selvityksessä on erityisesti oltava seuraavat tiedot siinä laajuudessa kuin on mahdollista ja tarpeellista:
1) lapsen henkilöllisyys;
2) syyt, joiden vuoksi lapsi voidaan adoptoida;
3) lapsen tausta, perhesuhteet ja muu sosiaalinen ympäristö;
4) lapsen ja hänen perheensä terveydentila ja siihen vaikuttavat tekijät;
5) lapsen erityistarpeet.

Nämä seikat luonnollisesti voidaan arvioida vasta lapsen syntymän jälkeen, mikä puoltaa asian selvittämisen aloittamista lapsen syntymän jälkeen.”

Lähetin s-postia kyseiselle ihmiselle 26.2.2014 ja vastauksen sain 16.4.2014. Asiaan ei ollut hänellä muuta kommentoitavaa, vaikka hänelle kerroin, että olemme kuulleet/lukeneet, että tällainen käytäntö onnistuu muuallakin. Kyseenalaistin ja totesin ”että miksi ei täällä meilläkin!?” Täällä nähtävästi halutaan pysyä vanhoissa tutuissa kaavoissa ja mennä eteen päin vasta kun on ihan pakko!:o
No asia jäi sitten siihen…

Pikkuinen rakkauspakkauksemme syntyi maailmaan kauniina ja lämpöisenä kesäkuun lauantaina 7.6❤️

Papun synnyttyä ryhdyimme heti toimiin adoption suhteen! Alkuun saimme tietää, että tuosta helmikuusta kesäkuuhun oli kaupungissamme tapahtunut oleellinen muutos kannaltamme; perheensisäiset adoptiot on ulkoistettu Pelastakaa lapset ry:lle!!!! Tässä kohtaa olimme todella iloisia, sillä aloimme jo uskoa, että adoptio saadaan läpi tuosta vaan.

Aluksi kaikki näyttikin hyvältä. i soitteli Pelaan ja saimme ohjeet miten toimia: 1) isyyden tunnustaminen täytyy keskeyttää ja 2) he lähettävät meille papereita täyteltäviksi ja me palautamme ne kun olemme saaneet ne valmiiksi.
Kuulostaa hyvin simppeliltä.

i sitten tarttui taas puhelimeen ja soitteli kysyäkseen isyydentunnistamisen keskeyttämisestä. Ajan olimme jo saaneet postitse kotiin, mutta se oli reilusti YLI KUUKAUDEN päähän:o halusimme tietysti aikaistaa aikaa! Lopulta i sai puhuttua itselleen ajan 3.7 (melkein kuukauden päähän syntymästä)!

Siellä oli onneksi ihana lastenvalvoja vastassa. Hän ymmärsi tilanteemme hyvin ja nopeutti omalla toiminnallaan asiointiamme:) hän kertoi, että saattaa kestää viikkoja ja jopa yli kuukausikin ennen kuin päätöksen tekevä elin käy paperit läpi ja laittaa maksusitoomuksen menemään Pelaan:o mutta siis kiitos tuon ihanan työntekijän säästyimme niiden viikkojen/kuukausien odotukselta!:) ❤️

Tästä kului vajaa viikko, kun Pelasta tuli postia, että ovat vastaanottaneet maksusitoomuksen kaupungiltamme ja pääsisimme varaamaan ensimmäistä käyntiämme:)

Tässäkin vaiheessa otimme vastaan ensimmäisen tarjolla olleen päivän ja 1.8 pääsimme toimistolle asiasta keskustelemaan. Tässä en nyt lähde ruotimaan kyseisen neuvonnan hyödyistä tai terkeydestä yhtään enempää!:D

Sitten tuli taas aika pitkän odotuksen, nimittäin seuraava tapaaminen saatiin sovittua ”vasta” 20.8. Tämän olisi vielä ehkä malttanutkin odottaa, mutta työntekijän sairaatumisen vuoksi aika vielä siirtyi ja venyi aina 11.9 saakka. Tähän kantaa sen verran, että eihän sairastumisille mitään voi, MUTTA kyllä se päähän otti kun piti työt järjestää sillai, että sopi tuon työntekijän menoihin ja tuloihin ja peruutus tulee edellisiltana. Plus, että meidän mielestä ei ollut alkuunkaan oleellista, että oliko se se sama nainen joka oltiin jo nähty, vai olisiko ovesta astunut joku uusi kasvo. Sen verran kevyt pintaraapaisu tuo kuitenkin oli! Ainakin meidän mielestä. Mutta se siitä.

Tuolloin 11.9 i vielä allekirjoitti suostumuksensa koko adoptiolle. Sovimme, että tuo neuvoja tekee paperit valmiiksi ja me sitten haemme ne sieltä toimistolta ja kiikutamme samalla reissulla suoraan käräjäoikeuteen… Sovimme jo heti, että haemme paperit 22.9, koska silloin mun työvuoro sattu oleen otollinen ja siihen mennessä papereiden PITI VARMASTI olla valmiina!

Voitte vaan kuvitella, että EI, paperit ei olleet valmiit:o taas i:llä soi puhelin ja siellä tuo muuten niin mukava, asiallinen ja rento neuvoja kertoo, että paperit eivät valmistu ajallaan, sillä hän unohti pyytää niihin allekirjoituksen joltain hlöltä, joka jäi yli viikon lomalle. Siinä kohtaa oli i:lläkin pinna niin kireällä, että sovittiin papereiden postituksesta jahka ovat valmiit.

Lopulta 10.10 paperit kilahtivat postilaatikkoomme. Päiväys niissä oli 7.10.2014. Tuolloin perjantaina emme ehtineet, mutta heti maanataina kiikutimme paperit käräjäoikeuteen. Eli päivämäärä oli 13.10.

Saimme infoa, että 3vk:n jälkeen voi soitella vastausta. i soittikin toiveikkaana 3.11, tasan 3vk papereiden jättämisestä. Mukava nainen puhelimessa aluksi kertoi, että eiköhän asia ole edennyt jo ja rupesi tarkastamaan vielä. Lopulta toteemus oli ”teidän hakemusta ei ole vielä otettu käsittelyyn.” Nainen kuulosti oikeasti pahoillaan olevalta ja neuvoi soittamaan viikon päästä uudelleen.

Taas elimme viikon (jopa vähän yli!!!) ja i soitteli uudestaan (11.11) ja kyseli tilannetta. Lukuisien yhdistelyiden jälkeen langan päässä oli päätöksen tekevä notaari. ”Ootas mää otan nää teidän paperit tästä pinkasta. Joo, mää oon kattonu nää läpi ja ei näissä mitään puutoksia ole! Meillä vaan on sellanen käytäntö, että nää käydään saapumisjärjestyksessä läpi. Kuukauden sisällä varmasti tulee päätös kotiin!”

Elikkäs näin meillä! En enää ees tiedä mitä tasa-arvo on. Tunsin itteni sillon aluks jotenki huonoks ihmiseks, ku etukäteen paasasin ja postasin sen ”prkl, v*ttu, stana perheensisäinen adoptio” postauksen… Niin paljon se herätti keskustelua ja ihmiset otti asiaan kantaa (HYVÄ NIIN!!!!):) en mä
Mistään kommentista itteeni ottanu, niistä sai paljon tsemppiä ja vähä uskoakin, että kyllä tää tästä!

”Mediassa paasataan koko ajan tasa-arvosesta avioliittolaista”, tohon laiseeseen oln törmänny viimepäivinä somessa lukuisia kertoja! En vaan ite ymmärrä, että voiko tästä paasata liikaa!? Koulukiusaaminen on kiellettyä ja rangaistavaa! Urheilutapahtumissa huippu-urheilijat saa rankkua rasismista! Päiväkodissa lapset joutui jäähypenkille kiusaamisesta! Työpaikkakiusaajat otetaan puhutteluun, saa varotuksia ja jopa potkuja!

Musta tuntuu, että mä/me painitaan tosi isolla hiekkalaatikolla! Mulla on uus, hieno, uniikki, pinkki hiekkalapio ja kaikki yrittää viedä sitä multa! Kukaan ei oikeesti ees halua sitä tai tykkää siitä. Ne haluu sen vaan pois multa! Miksei niitä rangaista!? Mikä niiden käytöksestä tekee hyväksyttävää!?:o

Meidän likka nyt 5kk 1vk ja 3pv vanha… Elämässä tiiviisti mukana kaksi rakastavaa, huolehtivaa vanhempaa, joista kumpikin on valmiita tekemään mitä vaan hänen puolestaan! Rakkausside on molemmin puolin jo todella vahva❤️ KAKSI ÄITIÄ❤️

Paperilla tuolla pikkuisella tuhisijalla on vain yksi vanhempi. Paperilla tuo pieni on yh-äidin kanssa elävä tuleva veronmaksaja!:( karua, mutta nykyisen lainsäädännön mukaan totta!:o

Mä haastankim sut, just sut jättään tähän jonkun kommentin alle, jos tää mitenkään herätti sussa yhtään mitään tunteita!!!!

Jos sä oot käyny/käymässä läpi tätä samaa prosessia, niin olis kiva kuulla, että kuinka kauan teillä homma kestänyt. Onko tän takia tullu harmaita hiuksia? Missä päin suomea asustelet/prosessi on käyty läpi? Mistä käräjäoikeudessä päätös on tullut?

Haluttais vähän kartoittaa tätä Suomen meininkiä ja ehkä jopa kyseenalaistaa lisää!!!

tää meidän blogi ei oo syntyny minkään suuren julkisuuden toivossa tms! Mutta pyytäisin nyt suurta palvelusta! Jotta tääkin asia tulis esille, niin JAKAKAA TÄTÄ POSTAUSTA SOMESSA!!! MÄ LUPAAN, ETTÄ EN TUU ENÄÄ TÄLLASTA PYYTÄÄN! Mutta Somen voima on nyt nähty, ja mä tiedän, että tällakin saatetaan saavuttaa joku yks ihminen, jolla on vaikutusvaltaa, joka ei ehkä ymmärrä asiaa sen vaatimalla vakavuudella!!!

Kiitos!

-e

Advertisement

11 kommenttia artikkeliin ”Meidän adoptio step by step

 1. Onhan toi ihan järjetöntä. Mutta käytännöllä ei ole mitään tekemistä avioliittolain vaan isyyslain kanssa. Juuri viime viikolla oikeusministeriön työryhmä antoi esityksen isyyslakia täydentävästä äitiyslaista. On tarkoitus, että eduskunta hyväksyy lain vielä tämän kauden aikana ja jatkossa naisparien klinikalla hankittuja lapsia ei tarvitse enää adoptoida lainkaan, vaan toisen äidin vanhemmuus voidaan vahvistaa neuvolassa ennen lapsen syntymää. Kurjaa esityksessä on vain se, että se koskee vain klinikalla tehtyjä lapsia ja niissä perheissä, joissa adoptiokuvio on tälläkin hetkellä monimutkaisempi, se pysyy yhtä monimutkaisena jatkossakin.

  • Hei! Kiitos kommentistasi! Tiedän kyllä, että isyyslaki ja tasa-arvoinen avioliittolaki ovat kaksi aivan eri asiaa. Mutta mielestäni nuo kaksi lakia kulkevat ainakin osittain käsi kädessä! Sen takia otin tässä esiin myös tämän avioliittolain!:)

   On todella typerää, että Suomessa täytyy todella ykkösestä mennä kakkosen kautta kolmoseen! Miksei suoraan voisi hypätä kolmoseen, jos/kun tiedetään, että kolmoseen on pyrkimys ja vielä jonain päivänä sinnekin päästään! Tähän näitä valtion varoja käytetään ja surkutellaan kun määrärahoja jouditaan leikkaamaan kouluilta ja vanhusten hoidosta:o

   • Vuoden 2016 alusta pitäisi päästä suoraan ykkösestä kolmoseen. :) Mutta jos jotain hyvää, niin tehän saatte koko huoltajuusajalta elatustukea, joka on yhteensä 33000 €, toisin kuin ne naisparit, jotka saavat lapsensa vuoden 2015 jälkeen. Mielestäni ihan kohtuullinen korvaus perheen sisäisen adoption vaivasta. ;)

   • Toki tuo rahallinen hyöty on hieno asia!:) vaikka vakaasti epäilemme, että uusien lakien mennessä läpi, poistuvat nämä edut kaikkien käytöstä… Mutta toivotaan, että näin ei käy:)

    Ja vaikka tämä näin hankalaksi tieksi ilmeni, niin kyllä me tämän olisimme silti tehneet. Toki tästä on vaivaakin ollut, mutta se ei ole se päällimmäinen tunne! Päällimmäisenä tässä ihmetyttää, hämmästyttää ja ärsyttää, että miten paikkakunnalla X asiat on saatu kuntoon reilussa parissa viikossa ja paikkakunnalla Y samaisten asioiden läpikäymiseen kuluu n.1/2 vuotta… Pienen kestoeron ymmärtäisin, mutta tässä kohtaa en koe tuon eron olevan mitenkään pieni…

    Ja tottakai nää asiat harmittaa, ja varsinkin kun omalle kohdalle osuu…

 2. Moikka!

  Yhtä juttua tekstissäsi en ymmärtänyt, kirjoitit näin ”Siellä oli onneksi ihana lastenvalvoja vastassa. Hän ymmärsi tilanteemme hyvin ja nopeutti omalla toiminnallaan asiointiamme:) hän kertoi, että saattaa kestää viikkoja ja jopa yli kuukausikin ennen kuin päätöksen tekevä elin käy paperit läpi ja laittaa maksusitoomuksen menemään Pelaan” Toimiiko teidän kunnan/kaupungin lastenvalvonta ja sosiaalitoimi samassa pisteessä tai jotenkin yhteisesti? Me kun menimme lastenvalvojalle, niin päätös isyyden selvittämisen kieltämisestä tuli samantien, allekirjoitimme lastenvalvojan kanssa paperit ja se oli siinä. Maksusitoumus puolestaan tuli sossulta eikä siihen liittynyt asiointi lastenvalvojan kanssa millään tavalla. Tätä puoltaa myös se että maksusitoumuksen sai halutessaan jo ennen lapsen syntymää.

  Se että adoptiota ei saa vireille ennen lapsen syntymää, on ihan ymmärrettävää ja syyt siihen löytyivätkin tuolta kuntanne sosiaalitoimen johtajan vastauksesta. Käsittääkseni ainoa asia mitä voi tehdä ennen lapsen syntymää, on juuri tuon maksusitoumuksen pyytäminen ja ensimmäisen ajan Pelaan voi varata vasta kun lapsi syntyy, näin ainakin Tampereella. En ole kyllä koskaan kuullut että perheen sisäinen adoptio olisi kahdessa viikossa saatu pakettiin, missä päin näin on ollut? On kyllä mekin kuultu että käytännöt vaihtelevat eri puolilla Suomea ja se on tosi harmillista. Soittaessani sateenkaariperheet ry:hyn he sanoivat koittavansa saada muutosta tähän(kin) asiaan.

  Pyytelit speksejä; meillä lapsi täytti 4kk kun päätös tuli, käräjäoikeudessa (Pirkanmaa) paperit lojuivat 2,5viikkoa. Harmaita hiuksia ei tullut, koska osasimme varautua hankaluuksiin (lähinnä siksi koska hedelmöitys tapahtui koti-inssillä) ja tuo aika tuntui lähinnä positiivisen lyhyeltä. Ymmärrän kyllä turhautumisenne, koska on niin älytöntä että lapsella on yhtään viikkoa syntymänsä jälkeen vain yksi juridinen vanhempi. Ja jos siihen päätökseen tulee yhtään mutkaa kuten teillä on tapahtunut, on sitä varmasti vaikea sulatella. Tsemppiä nyt loppuun asti ja koittakaa malttaa. Toivottavasti jo ihan lähiaikoina saadaan muutokset sekä avioliitto -että isyyslakiin ja kanssasiskoillamme on tulevaisuudessa helpompaa.

  • Tuo kohta siis tarkoitti sitä, että lastenvalvoja teki meille suuren palveluksen, kun hoiti asian pikimmiten etiepäin!:) ei kuulemma ole mitenkään tavatonta, että maksusitoomusta joutuu odottelemaan pitkiäkin aikoja, kun paperit vain lojuvat pöydillä… Näin siis hän itse meille kertoi!

   Mun mielestä oliskin ihan jees, jos toi laki olis sama kaikille… Mutta kun täällä näitä blogeja lukiessa on törmännyt siihen, että toiset ovat päässeet ensikäynnille lastenvalvojan luo jo raskausaikana…! Miksi näin ei voida toimia kaikkien kohdalla!? Siksi kyseenalaistin ja kyselin josko se täälläkin olisi ollut mahdollista!

   No meille ei annettu mahdollisuutta edes maksusitoomusasiaa hoitas ennen syntymää. Maksusitoomusta varten isyydentunnustus oli keskeytettävä ja sinne sai ajan vasta lapsen synnyttyä. Myös puhelu, jonka i soitti sosiaalitoimistoon, selvitti meille, että adoptio ei etene pätkääkään ennen lapsen syntymää:( mitään papereita ei voitu täytellä eikä käyntejä järjestellä.

   Sitten tuohon prosessin kestoon… En muista oliko näin, että joku kommentoi tänne meidän blogiin vai oli omaan blogiinsa kirjoittanut, että heidän adoptionsa kesti 16pv alusta loppuun! Mielestäni tässä siis suuri eto omaan tilanteeseemme!

   Myös monet jossei jopa kaikki(?) blogit joita olemme itse seurailleet ja joissa lapsia on syntynyt samaan aikaan kuin Papu tai vähän myöhemminkin, on adoptiot saatu läpi käytyä ja hyväksytyt päätökset(!!) useaan osoitteeseen jo postitsekin kannettu!:) kaikkien puolesta oöen iloinen, mutta kyllä tää oma tilanne silti tympii:(
   Ehkä mä sit oon herkkä tai itsekäs, mutta hei kuka ei näissä asioissa omaa tilannettaan pohtis!?:D

   KIITTI KOMMENTISTA JA VASTAUKSISTA!:) ❤️

 3. Helsingin kärjäoikeus (käo)/ Kaupungin sosiaalitoimi

  Lapsi syntyi päivänä x. Päivänä x lähetimme käoon oheishuoltohakemuksen. Päivänä x+1 soitimme ja mailasimme tapaamisaikaa sosiaalitoimeen, jonne olimme olleet yhteydessä ennen syntymää (esitietolomakkeet täytetty sekä nimetty sosiaalityöntekijä, joka vastasi adoptiosta). Päivänä x+5, (viikonloppu välissä) sovimme tapaamisen adoptioneuvontaan päivälle x+7 (eli viikko syntymästä). Käynti kesti 10 minuuttia, keskustelimme lähinnä synnytyksestä sekä meille selvitettiin adoption oikeusvaikutukset ja kävimme lyhyesti läpi asiat, jotka olimme jo kertoneet esitietolomakkeella. Samana päivänä myös aika isyydenselvittämiseen, johon oli varattu aika päivänä x+5.

  Käräjäoikeudesta päätös tehtiin päivänä x+16, eli lapsen ollessa 16 päivän ikäinen. Vireille asia on tullut x+13, eli 3 päivää ennen kuin päätös tehtiin.

  Huoltoa koskeva päätös tehtiin lapsen ollessa 13 päivän ikäinen.

  • Ja vielä lisäyksenä tuohon ylläolevaan, että anonyymi luovuttaja ja klinikka.

   Kaupungilta saimme kaikki käo:een toimitettavat paperit postitse x+12, jolloin ne allekirjoitettiin ja lähetettiin käo:een.

   • Kiitos!!!!:) en mä muistanu sit ollenkaan väärin!:) on se vaan kiva kuulla, että toisaalla asiat on paremmin😊 mukavaa perhe-elämää sinne❤️

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s